גישור בקיבוץ

מהו גישור בין חברים לקיבוץ?

המאפיין הבולט של סכסוכים בין חברים לקיבוץ או בין חברים בקיבוץ לבין עצמם, הוא היות מערכות היחסים מתמשכות ורב תחומיות. עסקים, משפחה, מגורים וחברים משולבים זה בזה במסגרת של יישוב קטן, בו כולם מכירים את כולם.

השינויים החברתיים, הכלכליים, הארגוניים והמשפטיים אשר עוברים הקיבוצים וחבריהם בשנים האחרונות מזמנים לא מעט מחלוקות בין צדדים אלו לפתחם של בתי המשפט ומוסדות הבוררות של התנועה הקיבוצית ורשם האגודות השיתופיות. בעוד ההליכים המשפטיים בבתי המשפט או בבוררויות נועדו להכריע במחלוקות בין הצדדים, אין באפשרותם “לטפל” באמת בסיטואציה החברתית המורכבת.

כך, הכרעה שיפוטית בסכסוך כספי בין חבר לקיבוץ יכולה להביא לסיום החברות של החבר ובני משפחתו בקיבוץ בשל התדרדרות היחסים בין החבר לקהילה, רק מעצם ניהול ההליך המשפטי בין הצדדים. לעומת זאת, שיח בונה על אינטרסים וצרכים יכול היה להביא את הצדדים לפתרון כולל, אשר נותן מענה נקודתי למחלוקת הכספית ומאפשר המשך החברות בקיבוץ.

דוגמא נוספת היא מקרה בו מתקבל ערעור (לרשם האגודות השיתופיות, לבית המשפט או במסגרת בוררות) של חבר על החלטת הקיבוץ להפסיק את חברותו. במקרה כזה ההכרעה השיפוטית לטובת החבר אוכפת מערכת יחסים מורכבת ביותר, שאיננה בהכרח טובה לשני הצדדים ושאינה משרתת בהכרח את האינטרסים האמתיים שלהם. בירור הצרכים האמתיים של הצדדים במסגרת הליך הגישור מאפשר מציאת פתרון הוגן וראוי שיענה על האינטרסים האמתיים שלהם ולא רק על העמדות שהביעו במסגרת ההליך המשפטי. במקרה המתואר בהחלט ייתכן כי נוכח מערכת יחסים עכורה בינו לבין יתר החברים בקיבוץ, יסכים החבר לעזוב את הקיבוץ ובלבד שהקיבוץ יסייע לו במימון מקום מגורים חלופי לתקופה מסוימת. הקיבוץ מנגד, שמעוניין להשיב את השקט והשלווה לקיבוץ ולשמר  את המרקם החברתי הקיים, יסכים לסייע לחבר בתחילת דרכו החדשה ובלבד שיעזוב את הקיבוץ בהקדם.

במקרה של חברים בקיבוצים, כמו בסכסוכים בתוך המשפחה או בין שותפים עסקיים, למערכת היחסים המתמשכת חשיבות רבה, שלעיתים קרובות עולה על חשיבות תוצאת המחלוקת המהותית הספציפית בין הצדדים.

יתרונות הליך הגישור בין חברים לקיבוץ

יתרונו של הליך הגישור בין החברים לקיבוץ בכך שהוא מאפשר לשמור על יחסים מתמשכים תקינים בין הצדדים בצד טיפול בבעיה המהותית, מבלי שהצדדים יאלצו לוותר על אחד מהם.

האווירה הנינוחה, הבטוחה והדיסקרטית שהליך הגישור מספק מאפשרת לצדדים לנהל ביניהם שיח פתוח וגלוי על אינטרסים וצרכים, הגולשים מעבר לגדרי המחלוקת המהותית והנקודתית ביניהם. היא מאפשרת לצדדים, בסיוע המגשרת, למצוא פתרונות יצירתיים שיתנו מענה לצרכים האמתיים שלהם, כמתואר בדוגמאות שהובאו לעיל.