גישור במושב

מהו גישור בין חברים למושב?

החיים במושב מזמנים מגוון של מחלוקות ייחודיות למגזר זה, הן בין החברים למושב, הן בין החברים לבין עצמם והן בתוך משפחות החברים.

בן ממשיך

החלטות רשות מקרקעי ישראל לאורך שנות קיומה של המדינה קיבעו מצב בלתי אפשרי לפיו נחלתו של חבר המושב – אשר הינה הנכס העיקרי והמשמעותי ביותר השייך לו – יכולה להיות בבעלותה של משפחה גרעינית אחת בלבד.

משמעות החלטות אלו הינה כי בעל הנחלה לא יכול להעביר את הנחלה ליותר מבן אחד.

עם עליית מחירי הנדל”ן בכלל ומחירי הנחלות במושבים בפרט נוצר מצב בלתי אפשרי לפיו הרכוש היקר ביותר ולעתים היחיד של חבר המושב אינו ניתן להורשה בצורה הוגנת ושווה בין כל ילדיו. סיטואציה זו מייצרת מאבקים קשים וקורעי לב בין הורים לבין ילדיהם ובין האחים לבין עצמם.

הסכסוכים סבוכים במיוחד מקום בו הבן הממשיך כבר בנה את ביתו בנחלת ההורים. בהעדר הסכם מתאים המסדיר מראש את היחסים בין האחים, קיים כבר מעשה עשוי אשר עלול לגרור את כל המשפחה למערבולת הרסנית ומיותרת.

ניתן לעשות שימוש בהליך גישור במקרים של מחלוקות בעניין הבן הממשיך, בכל שלב של המחלוקת.

כמובן, מומלץ מאוד לפנות לגישור כאמצעי מניעה לסכסוך, כבר בשלב בו ההורים מעוניינים להחליט מי מילדיהם יהיה הבן הממשיך שימשיך ויקיים את נחלת ההורים. במקרה כזה מגיעה המשפחה כולה – הן ההורים והן הילדים – להליך הגישור, מתוך מטרה משותפת להסדיר את היחסים בין כל האחים לאחר אריכות ימי הוריהם. הפתרון אליו ניתן להגיע במסגרת הגישור הינו כזה אשר נותן מענה ראוי למירב האינטרסים והצרכים של כל אחד מהאחים ומונע מלחמות משפטיות ומשפחתיות קשות ומיותרות בין האחים לאחר מות ההורים.

במידה והסכסוך בין האחים כבר פרץ, הליך הגישור יכול לסייע בהרגעת הרוחות, תוך שהוא מאפשר לאחים לשוב ולשוחח ביניהם באווירה הרגועה, השקטה והמגוננת של חדר הגישור. הבנת הצרכים של כל אחד מבני המשפחה במסגרת הגישור תוביל למציאת פתרון הולם המאזן בין הצרכים של האחים באופן שישמור על שלמות המשפחה.

מגוון הפתרונות היצירתיים במקרים אלו הינו רחב. מקום בו ישנו רצון כן מצד בני המשפחה להסדיר את היחסים ביניהם, די בהתערבות המכוונת של המגשרת על מנת לפתור את הסכסוך ולמנוע התפרקותה הטראגית של המשפחה.

מחלוקות אחרות

סכסוכים נוספים המאפיינים מושבים הינם מחלוקות בין המושב לחבר בנושאים כספיים או אחרים, סכסוכי גבולות מורכבים בין בעלי נחלות כתוצאה מהעובדה שהקרקעות במושב טרם עברו פרצלציה ורישום מסודרים ועוד.

המשותף לכל מחלוקות אלו במושב הוא היות מערכות היחסים מתמשכות ורב תחומיות. עסקים, משפחה, מגורים וחברים משולבים זה בזה במסגרת של יישוב קטן, בו כולם מכירים את כולם.

במקרה של חברי מושבים, כמו בסכסוכים בתוך המשפחה או בין שותפים עסקיים, למערכת היחסים המתמשכת חשיבות רבה, שלעיתים קרובות עולה על חשיבות תוצאת המחלוקת המהותית הספציפית.

יתרונו של הליך הגישור בכך שהוא מאפשר לשמור על יחסים מתמשכים תקינים בין הצדדים בצד טיפול בבעיה המהותית, מבלי שהצדדים יאלצו לוותר על אחד מהם.

האווירה הנינוחה, הבטוחה והדיסקרטית של הליך הגישור מאפשרת לצדדים לנהל ביניהם שיח פתוח וגלוי על אינטרסים וצרכים, הגולשים מעבר לגדרי המחלוקת המהותית והנקודתית ביניהם. היא מאפשרת לצדדים, בסיוע המגשרת, למצוא פתרונות יצירתיים שיתנו מענה לצרכים האמתיים שלהם.

גישור במושבים – סכסוכי גבולות והעברות בין דוריות

מצגת מתוך הרצאה בנושא “גישור במושבים – סכסוכי גבולות והעברות בין דוריות” ביום עיון שנערך ביום 2 במרץ 2015 בקיבוץ לביא

גישור במושבים – סכסוכי גבולות והעברות בין דוריות