גישור במקרקעין

מהו גישור במקרקעין?

תחום המקרקעין הינו תחום רחב ומגוון, אשר מזמן לא מעט מחלוקות מסוגים שונים, בהתאם למצב המקרקעין ולשלב הפיתוח והבניה בו הם מצויים.

כך, בין היתר, ניתן למצוא מחלוקות שמקורן בהסכמים מוקדמים בזמן, כדוגמת הסכמי חכירה מול מנהל מקרקעי ישראל, הסכמי פיתוח, הסכמים בין יזמים לקבלנים. פעמים מתגלעות מחלוקות מול רשויות התכנון בנושאים של תכנון ובניה. ישנן מחלוקות שנובעות מהליך הבניה עצמו כגון מחלוקות בנושא ליקויי בנייה, מחלוקות בין קבלנים לקבלני משנה או בין יזמים לקבלנים; וכן ישנם לא מעט סכסוכים אשר מתעוררים לאחר השלמת הבניה בין שכנים, בין רוכשי הדירות לקבלן, בין שותפים לקרקע או בין בני משפחה היורשים קרקע.

המשותף לכל המחלוקות הללו הוא שהן סובבות סביב נכס בעל משמעות כלכלית ולרוב גם רגשית עמוקה, בעיקר מקום בו מדובר על דירת מגורים או נכס משפחתי. הצורך הכלכלי והרגשי להביא לניצול מהיר ויעיל של הקרקע מחייב מציאת פתרון יצירתי בתוך זמן קצר. מאחר וההליכים בבתי המשפט עלולים להתמשך זמן רב במהלכו הקרקע נותרת – על פי רוב – בלתי מנוצלת, רבים מפנים מחלוקות מתחום זה להליך של גישור.  הליך הגישור מאפשר לצדדים לסיים את המחלוקות ביניהם בתוך זמן קצר – בין פגישה אחת למספר פגישות בודדות – ולצמצם בהתאם את העלויות הנילוות לסכסוך עצמו.

בניגוד להליך בבית המשפט, בהליך הגישור השמיים הם הגבול וניתן לחשוב על מגוון רחב של פתרונות יצירתיים אשר יכולים להביא לסיומו של הסכסוך לשביעות רצון הצדדים כולם. בגישור ניתן להושיב סביב שולחן אחד את כלל הגורמים המעורבים במחלוקת – החל מבעלי הקרקע (פרטיים או מנהל מקרקעי ישראל), עבור דרך רשויות התכנון, בעלי המקצוע השונים המעורבים בבניה (מתכננים, מהנדסים, קונסטרוקטורים, קבלנים, קבלני משנה ועוד) וחברות הביטוח שלהם, וכלה ברוכשי דירות או צדדים שלישיים מעורבים. העובדה שכלל הצדדים המעורבים בסכסוך מתכנסים לחשיבה משותפת על פתרון, באווירה נינוחה ורגועה ובסיוע המגשרת, מאפשרת להם למצוא יחד מוצא מהיר, יעיל, רב מערכתי והוגן מן המחלוקת.

כלל המחלוקות במקרקעין מתאימות לגישור, בכל שלב שלהן. פעמים רבות מגיעים צדדים לגישור במקרקעין עוד לפני שנפתח הליך משפטי, במטרה לסייע להם להתגבר באופן מהיר על מחלוקת שנתגלעה בדרך ולאפשר להם להמשיך הלאה בהתאם להסכמים ביניהם. פעמים אחרות מגיעים הצדדים לאחר שכבר הוגשה תביעה לבית המשפט ובית המשפט או הצדדים עצמם ראו אותה מתאימה להליך של גישור. כך או אחרת, מאחר ולרוב הצדדים מעוניינים למצוא דרך ראויה ומיידית להתגבר על המחלוקות ביניהם, הליך הגישור יכול לסייע בידם בצורה המיטבית.

 מקרה מיוחד של גישור במקרקעין הינו גישור במחלוקות הנובעות מתמ”א 38.