top of page

גישור במקרים של הטרדות ופגיעות מיניות

  • mariano7977
  • 27 בינו׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 28 בינו׳


הטרדות מיניות הן שם כולל למנעד רחב של מעשים בעלי אופי מיני, המגלמים בחובם פגיעה בכבוד האדם, בחירותו, בפרטיותו ובזכותו לשוויון. לעיתים נלווים להטרדות המיניות גם אירועים של התעמרות, במיוחד ככל שהדבר נוגע למקומות עבודה.

הטרדות ופגיעות מיניות הן, בין היתר, עוולות אזרחיות, אשר ניתן להגיש בגינן תביעה לפיצוי כספי – הן כנגד הפוגע והן כנגד המוסד בו ארעה הפגיעה. יחד עם זאת, פעמים רבות, עצם הצורך בפתיחה ובניהול הליך משפטי לשם הכרה בפגיעה, קבלת מזור לה ופיצוי כספי בגינה – על כלל המשמעויות של ניהול הליך משפטי, ובכלל זאת מפגש עם הפוגע, הגשת תצהירים, קיומן של חקירות, והמתנה לפסק דין – מונע מרבים מהנפגעים ומהנפגעות מהטרדות ופגיעות מיניות מלעמוד על זכויותיהם.

בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בהליך הגישור ככלי חלופי או משלים להגשת תביעה כספית לבית המשפט, במקרים של פגיעות מיניות.

להליך הגישור בתיקים אלו יתרונות משמעותיים וחשובים.

ראשית, הליך הגישור מתנהל בסביבה שקטה, נעימה ומקצועית, בדרך של שיח פתוח ומכיל, ולא בדרך פורמאלית של תצהירים וחקירות. סביבה זו מהווה מרחב בטוח לצדדים להשמיע את קולם, לספר את שעבר עליהם, לדבר על הכאב ועל הפחדים, לתת מוצא לרגשות שמציפים, לבקש סליחה, להביע חרטה, לתאר את הצרכים ולהסביר את שדרוש להם על מנת להמשיך הלאה. כלל הצדדים לגישור בתחום זה זוכים ליחס הוגן, נטול שיפוטיות, מאפשר ולא ביקורתי.

שנית, הליך הגישור חסוי ביחס לבית המשפט וסודי כלפי כולי עלמא. כל שנאמר על ידי הצדדים או באי כוחם במסגרת הליך הגישור נשמר בסודיות מוחלטת וכך גם הסכם הגישור עליו חותמים הצדדים בסיומו של ההליך. תנאים אלו מסייעים להפיג את החשש המובנה הקיים בתיקי הטרדות מיניות, מפני פגיעה במעגלי חיים רחבים יותר כגון משפחה, עבודה, חברים וכדומה, אשר פעמים רבות כלל אינם מודעים למצב.

שלישית, להבדיל מערכאות שיפוטיות בהן השליטה בתוצאת ההליך המשפטי מצויה רובה ככולה בידי הטריבונל המכריע, בגישור השליטה על תהליך קבלת ההחלטות מצויה לאורך כל ההליך בידיי הצדדים עצמם. אין ניתן להפריז בחשיבותה של השבת השליטה לידיי הצדדים במקרים של הטרדות ופגיעות מיניות והליך הגישור מאפשר זאת באופן מלא.

רביעית, להבדיל מההליך בבית המשפט, הליך הגישור מאפשר קיום שיח והגעה להסכמות גם ללא מפגש בלתי הכרחי בין פוגעים לנפגעים, וזאת באמצעות שיח מתווך של המגשרת, בסיוע באי כוח הצדדים. ניסיוני לימד אותי כי פעמים רבות עצם החשש ממפגש בלתי אמצעי בין פוגעים לנפגעים במקרים של הטרדות מיניות מונע – בעיקר מהצד הנפגע – מלעמוד על זכויותיו. בניגוד להליך גישור רגיל בו המפגש הישיר בין הצדדים הוא הכרחי ונחוץ לשם הגעה להסכמות, במקרים של הטרדות מיניות ניתן לדלג על שלב זה ולהסתפק בפגישות נפרדות של המגשרת עם כל אחד מהצדדים.

צדדים מגיעים אלי לגישור בתחום ההטרדות המיניות הן בהפניית עורכי הדין המייצגים אותם והן בהפניית בתי המשפט ובתי הדין לעבודה.

Opmerkingen


bottom of page